ansatt

Hjelpepleier og medlem av livsgledegruppen, Ann Karin Bestvold, er stolt av arbeidsplassen!

– Det var lett å tenke at vi skulle få mer å gjøre, forteller Ann Karin Bestvold om opplevelsen av å trekke mer livsglede inn i hverdagen ved Losjeplassen Bo- og servicesenter i Drammen. – Nå gjør vi det bare litt annerledes og bedre. Det er ikke mer arbeid, det er bare mer trivsel, kvitrer Ann Karin. – Du vet, vi har fått en følelse av mer tid, og vi har lært dem bedre å kjenne. Når man jobber aktivt med livshistorie, ser man beboerne på en annen måte. Du ser hele mennesket. Vi bruker den kunnskapen hele dagen.

 

Vi er heldige som får dette systemverktøyet av Drammen kommune
Forventningene er store på Losjeplassen Bo- og servicesenter. Atmosfæren er inkluderende, og latteren sitter løst rundt bordet. Litt nervøsitet i luften? Livsgledegruppen er sammensatt av ledere og ansatte, og livsgledearbeidet skal sertifiseres. Sertifisørene som er utsendt fra Livsglede for Eldre påpeker viktigheten av at denne dagen skal handle om dialog og veiledning. De vil høre hva som fungerer. Presentasjonen som de ansatte kommer med viser tydelig systemarbeid over tid.

– Vi er heldige som jobber i en kommune som gir oss denne muligheten, forteller virksomhetsleder Anita Korsbøen Andersen.

Drammen kommune omfavner arbeidet med Livsgledesykehjem, og livsgledearbeidet er alltid forankret hos både fylkesmannen og kommunens rådmann. Det må være bred enighet og støtte rundt arbeidet for å skape varige endringer. For alle involverte er det et tydelig fokus på muligheter og samarbeid; både økt samarbeid med frivillige og økt samarbeid i personalgruppen. – Dette er dere gode på, utbryter sertifisør og veileder Knut Frengen-Wetting fra Livsglede for Eldre. – Dere ser hverandre!

Avdelingsleder Maya Løne er veldig fornøyd med sertifiseringen!

Avdelingsleder Maya Løne er veldig fornøyd med sertifiseringen!

Stort behov for samarbeid med frivillige
– Når vi har fokusert på hvert enkelt menneske, ser vi hvor stort behov vi har for de frivillige. Vi hadde ikke kommet i mål uten, forteller fagrådgiver Live Aasgaard. Stoltheten over det Losjeplassen og de ansatte har fått til stråler av henne. Dette er en følelsesladd dag. Losjeplassen har fått på plass faste avtaler med barnehager, barnekor, sykkelvenner, Røde Kors besøksvenner og besøkshund for å nevne noe. – Vi har systematisk oppfølging nå. Det trives alle med, forteller avdelingsleder og livsgledeansvarlig Maya Løne. Virksomhetsleder Anita supplerer: – Vi har ansvaret for åndelige behov, og for psyken til beboerne våre. Vi skal gi livet innhold og gi dem noe å glede seg over.

Alle er gode
Hjelpepleierne Anna og Ailin sier begge at for å få med alle, er det viktig å ha fokus på at alle er gode på noe. – Det handler om å kartlegge også de ansatte for interesser og ønsker på jobb. Noen er utadvendte, og noen er mer glad i de praktiske oppgavene. Vi trenger plass til begge deler! Vår viktigste oppgave nå er å fortsette å snakke om hvordan alle bidrar til livsgledearbeidet, slik at alle føler seg viktige og inkludert, forteller de. Entusiasmen hos disse to damene er smittende.

Gledessprederen Gunnar

Gledessprederen Gunnar

I gangen kommer Gunnar Møllstad gående. Gunnar er både glassmester og tidligere fotballspiller i Strømsgodset. Den gode fysikken har han beholdt, og byr på en svingom i gangen. – Jeg trives så godt med mennesker og elsker å møte folk! Gunnar lyser opp når han snakker om det. – Jeg liker godt når jeg kan bidra med en prat for dem som trenger å åpne seg for noen, forteller Gunnar varmt. Han blir omtalt som en gledesspreder.

Nytt Livsgledesykehjem
Vi gjennomgår interne rutiner og innsamlede livshistorier. Det skal være sammenheng mellom aktivitetskalender og dokumentasjon hos hver enkelt beboer. Dette er et systematisk og krevende arbeid, men det henger også sammen med lover og regler som kommunene er pålagt. De ansatte har selv svart på egne spørreskjemaer før sertifiseringsdagen, slik at alt kommer tydelig frem for sertifisørene fra Livsglede for Eldre. Og Losjeplassen kommer igjennom nåløyet. Stolte og glade mottar de sin plakett med en oppsummering av dagen og mange lovord. Det gis samtidig ordentlig tilbakemelding om hva de må jobbe videre med ved Losjeplassen. Den tette oppfølgingen via kommunen har vært der gjennom hele prosessen og fortsetter fremover. Om et år vil listen legges høyere. Avdelingsleder og livsgledeansvarlig Maya tar imot videre arbeid med et smil. Entusiasmen, kreativiteten og arbeidsgleden skal ikke legges til side. Her skal livsgledearbeidet fortsette hver dag.

 

 

20161019_1507220_1477307941815