Generasjonsmøter – et verktøy for motstandsdyktighet

Den 1. oktober er FNs internasjonale eldredag. Temaet i år er «Eldre menneskers motstandsdyktighet i en verden i endring». For å være motstandsdyktige trenger vi alle en følelse av fellesskap, tilhørighet og trygghet. Det å være inkludert i sitt eget lokalsamfunn kan gi en trygghet for både store og små. For å skape en følelse av tilhørighet, er det viktig at vi samarbeider på tvers av sektorer og generasjoner, og her ser vi at generasjonsmøter kan fungere som et verktøy for fellesskap og glede.  

I går var Livsglede for Eldre så heldige å være med Grevle barnehage på besøk for å markere eldredagen. Skolespirene i barnehagen besøkte Grevle sykehjem, og hadde forberedt seg godt til dette besøket. Barnehagen ble ønsket varmt velkommen da de kom fram, og det stod klart saft til barna som hadde gått til livsgledehjemmet i høstsola. Barna hadde laget hjertehilsener som de skulle gi til de eldre, og øvd på sanger de skulle fremføre for de eldre beboerne. Dette var til stor begeistring for beboerne på Grevle sykehjem. Kommentarene og godordene satt løst:  

«For noen flotte sanger! Kan dere synge mer for oss?»  

«Har de virkelig klart å lære seg alt dette utenat? Det er skikkelig imponerende!» 

 «Så hyggelig at dere vil komme hit på besøk til oss! Dere må komme snart igjen!» 

 

Barna fremførte sanger fire forskjellige steder, og ble stadig varmere i trøya under fremførelsene. Den siste fremførelsen ble gjort for hjemmeboende eldre som var innom på dagsenteret. Her fikk barna virkelig briljere med sine «tullesanger», som fikk frem både latter og applaus fra tilskuerne. Også hjertehilsenene ble godt mottatt, og en av beboerne kommenterte at dette var noe hun kom til å tenke på resten av dagen og hele kvelden. Konklusjonen var at neste gang skulle barna lage enda flere hjertehilsener, for dette var en god måte å spre glede og hjertevarme på! 

Iselin Quille, pedagogisk leder i Grevle barnehage, ser at dette er viktig for både barna og de eldre. Barna opplever mestring i møte med de eldre, og får utvikle seg på en helt annen måte enn ellers. Og det er lett å se hvor mye glede de eldre har av besøkene. Avdelingslederen ser også at besøkene kan ha en viktig rolle i utviklingen av samfunnet: «Nå som det snakkes mye om å utvikle et bærekraftig samfunn, så mener jeg at dette er en helt essensiell del av det arbeidet. Møter på tvers av generasjoner kan bidra med så utrolig mye!»

Dette var det første av mange besøk for årets skolespirer i Grevle barnehage. De lovet å komme tilbake på besøk snart, for dette besøket var en positiv opplevelse for både små og store.  

Takk til Grevle barnehage og Grevle sykehjem for at vi fikk lov til å være med på et koselig besøk!