Etter lang tids venting, var endelig dagen kommet for avreise til Kreta og sol og varme. Men å møte opp kl 04.00 på flyplassen en lørdag morgen var i det tidligste laget.

Heldigvis hadde vi fått sjekket inn og mottatt «boarding card» og bagasjelapper kvelden før avreise, slik at innsjekkingen og sikkerhetskontrollen gikk smertefritt. Litt besøk i taxfree- butikken gjorde at ventetiden gikk fort, og før vi visste ordet av det, var vi i gang med å gå om bord i SAS flyet til Chania flyplass på Kreta. Alle 25 i gruppen vår hadde fått plasser ved siden av hverandre, slik at vi ble godt kjent med andre i reisefølge, på den fire timer lange flyturen nedover Europa.

Hovedbilde fra venstre: Idar Møller, Peder Myhre, Odd arild Myhre, anne Kari rolfsvaag, Solbjørg Bjørseth, anja Grindheim, Ingrid Mallberg, Marion Fossheim, Berit Marie ringdal, dagfinn Fossheim,
Torbjørg Skjæveland, Hilde Lothe, Aslaug Herigstad, Anita Isaksen, Bjørn Herigstad, Jenny Marie drage, Odd Magnus Austbø, Per Fosse, Sverre Ringdal, Randi Nordvold, Steiner Johansen,
Nicole Wathne, Anita Genthner, Ann Bjørseth og Leon Hamre.

Godt mottatt

Vi landet på Chania flyplass i et strålende vær kl 10.50 (gresk tid), Vi kjente godt de 28 gradene varmet da vi ankom. Bagasje- utleveringen gikk greit, og da alle hadde plukket ut sin bagasje, ble vi møtt av en strålende Jorun Jakobsen, for anledningen i gul livsgledeskjorte og rød caps, i ankomsthallen. Derfra gikk vi til vår buss og fikk stuet inn bagasje, rullestol og rullator.

På turen østover, langs nord- kysten av Kreta, fortalte Jorun (opprinnelig fra Færøyene, men gift og bosatt på Kreta, hvor hun også driver sitt eget guideselskap) oss om Kreta og hva som ventet oss i Rethymnon. På tross av at det var varmt og noen var litt trette, var det mye å se, oppleve og høre.

God service

Etter cirka en times kjøring svingte vi opp foran vårt hotell; Summer Dream. Ja, rett navn på rett sted. Dette blir en sommerdrøm, hørte vi noen sa. Etter at vi sjekket inn og fikk tildelt rom, sto den lille restauranten klar med en god lunsj, som smakte fortreffelig etter en lang reise. Resten av dagen gikk med til avslapping, soling ved bassenget og et besøk til det lokale supermarkedet; Vangina, som hadde gitt oss alle et strandhåndkle som velkomstgave. Her oppdaget vi raskt hva ordet service betyr av meget hyggelige Maria og Klaida.

Uhellet

Da stranden ligger kun 100 meter fra hotellet, måtte jo noen ned og ta seg en dukkert i Middelhavet. Dessverre gikk ikke dette helt bra, da en av våre gjester ble overrasket av strømninger, som resulterte i at hun ikke klarte å komme seg til land selv. Hun ble heldigvis oppdaget av våre ledsagere, som fikk henne inn og ringt til ambulanse. Alt gikk bra, men hospitalet ønsket å ha henne til observasjon til dagen etter. Hun ble utskrevet neste morgen og er i storform. Hennes pårørende ble selvsagt varslet.

Møtte varaordføreren

Søndag morgen våknet vi til en herlig dag med sol og varme. Mens frokosten ble servert, gikk samtalen lett mellom våre gjester, som allerede følte at de var sammen i en stor Livsgledefamilie. I dag var det fridag, slik at man kunne slappe av og gjøre det man ønsket – enten en tur til badestranden, hvor vi hadde på forhånd reservert parasoller og solsenger for hele uken, eller bare kose seg og bli kjent med hotellet og området.

Etter middagen ble vi alle hentet i minibusser og drosjer og kjørt ned til en albansk uterestaurant, hvor vi ble møtt av varaordfører i Rethymnon; Pepi Birleraki, som ønsket gruppen vår velkommen til Retymnon. Vi ble fortalt at dette ikke var normalt ved alle besøk, men at de denne gang ønsket å møte oss fra Livsglede for Eldre og ønske oss spesielt velkommen. Ordfører Ole Ueland hadde sendt med oss en liten gave som vi overrakte til varaordføreren. Uterestauranten serverte også en deilig kald drikke. Etter dette startet vi på en guidet tur gjennom gamlebyen i Rethymnon. Denne endte opp ved den gamle bymuren og utestedet Galuro, hvor kelner Demitri gjorde alt han kunne for at vi skulle ha en koselig kveld sammen.

Varmt

Etter frokost mandag ble det tatt gruppebilde av deltagerne og ledsagerne på turen. Etter dette gikk turen for noen til en vingård utenfor Rethymnon, hvor de fikk se og smake på forskjellige viner. En flott opplevelse for alle. De som ikke var med her tok det med ro rundt bassenget, eller på stranden. Varmen steg i dag til 32, så ingen klaget på at det var for kaldt. Her må vi nevne at bror til reiseleder, Geir Rune som er bosatt i Rethymnon, har vært en uvurderlig hjelp under turen. Han var sist lørdag mellommann mellom oss og hospitalet, og kjørte frem og tilbake på scooteren med beskjeder og hentet diverse ting, og i dag ble han og hans venn Alberto tilkalt for å fikse rullestol og rullator.Tirsdag var noen med på tur for å se og høre om de gresk-ortodokse kirkene. En veldig lærerik og interessant tur. De som ikke deltok var enten på stranden eller ved bassenget. Ble enda varmere i dag, 33 grader.

Zorba-dans

De fleste hadde sett frem til onsdagskvelden, da det ble arrangert gresk aften, med profesjonelle Zorba-dansere som underholdt. Her ble også ledsagerne og andre invitert opp for å vise ferdighetene i Zorba dans. En flott og koselig kveld, med herlig gresk mat. Ellers ble dagen tilbragt på stranden.

Torsdag er det fridag, så da blir det nok strandliv og bading igjen. Været er veldig stabilt og varmt. Men alle koser seg. Fredag skulle det vært tur til Øya, men da det er varslet temperaturer opp til ca 37/38 grader, kansellerte vi denne, og vi holder oss for det meste på stranden – som for øvrig er et ypperlig sted i varmen.

Lørdag er det avreisedag, men ikke før om kvelden. Regner da med at også denne dagen går med til avslapping, soling og bading. Kl. 18.30 henter bussen oss på hotellet. Er det ikke flyforsinkelser, regner vi med å lande på Sola kl 01.20 natt til søndag.

Bortsett fra uhellet første dag, har dette vært en tur vi nok ikke vil glemme på lenge. En veldig kjekk gjeng å være reiseleder for!

Idar Møller
Reiseleder