I Skudeneshavn sør på Karmøy er de vant med sjørøvere og sjøfarende folk og har vært det i adskillige århundrer. Derfor vet de å ta godt imot sjøfarende, i hvert fall hvis disse har fredelige hensikter. Og det hadde så absolutt de ca. 90 strandbuene som godt plassert om bord i «Rygerkongen» gjorde strandhogg i Skudeneshavn en sjøblank maidag.
Utmerket guide på turen
Men sjøreisen fram til Skudeneshavn hadde vært alt annet enn stille og kjedelig, takket være den utmerkede guiden Jan. Her manglet det ikke på faktainformasjon om steder de passerte underveis, godt krydret med ramsalte historier. På veien til Skudeneshavn passerte de øya Sør-Hidle, som er viden kjent for sine sydlandske hager i Flor og Fjære. Stedet ligger i Strand kommune, selv om adkomsten for mange går via Stavanger. Videre kjørte de gjennom Mastrafjorden. Under den går Mastrafjordtunnelen som forbinder Mosterøy og Rennesøy. Den er en del av Rennfast. På Mosterøy finner man også det eneste bevarte middelalderklosteret i Norge, Utstein Kloster. Selv om det var sjøblikk på turdagen, kan Mastrafjorden være lunefull. Guiden fortalte om dramatiske opplevelser tilbake i 1951 da M/S Sandeid kom ut for orkan i dette farvannet. Skipet fikk sterk slagside og flere av passasjerene omkom. Ut i Boknafjorden seilte de også forbi Austre og Vestre Bokn, en liten øykommune med ca. 850 innbyggere. Øya er bl.a. kjent for radio- og tv-masta Boknasenderen, et godt landemerke for sjøfarende.
Målet for ferden
Målet for dagens reise nærmet seg. De nærmet seg nemlig Skudeneshavn som ligger helt sør på den store øya Karmøy med ca. 42.500 innbyggere. På øya finnes mindre 3 byer, Kopervik, Åkrahamn og Skudeneshavn. På øya finnes mange severdigheter og mange tilreisende finner veien til Avaldsnes, Norges første kongesete. Og det var altså sørspissen på Karmøy som var målet for dagens reise.
Kraftfulle sjømannsviser
Og for en mottakelse de fikk! Shantykoret sto klar i indre havn med kraftfulle sjømannsviser. Her var det bare å synge med. Videre gikk veien til kafe Lanternen, hvor det ventet herlig middagsservering. Skudeneshavn har en gammel trehusbebyggelse som er vel verdt et besøk, forteller arrangørene i lokalforeningen. Etter middagen ble mange av turdeltakerne med på en guida tur i nettopp denne bebyggelsen.
Ingen ting varer evig, heller ikke flotte opplevelser i Skudeneshavn. Det var tid for hjemreise og tilbaketuren gikk fort i godt selskap med medpassasjerer, hyggelig mannskap på «Rygerkongen» og blide hjelpere fra Livsglede for Eldre Strand.
Det er bare å vente på neste tur!
Tekst og foto: Edvard Tungland – leder for lokalforeningen Livsglede for Eldre Strand.