Hurdalplattformen ser ut til å satse på hjemmeboende eldre, forebygging og frivillighet. Det er oppløftende for oss som jobber for å endre norsk eldreomsorg, at det blant annet skal lages en opptrappingsplan for å øke heltidsbemanningen. Det virker som at plattformen har ambisjoner om og vilje til å utvikle hjemmetjenesten, satse på velferdsteknologi og forebygging.
Denne kronikken har vært publisert i Dagsavisen (papirutgave) Se utklipp fra visen her
Så får vi håpe at den nye regjeringen også vil ha fokus på beboere på sykehjem og deres pårørende. Sammen må vi legge til rette for at ALLE eldre får tilbud om meningsfulle aktiviteter, måltidsglede og tilrettelagte uteområder, slik at alle får muligheten til å være sjef i eget liv.
Vi må også ha søkelys på å motvirke ensomhet, forebygge underernæring og styrke det psykiske helsetilbudet for eldre, uansett om de bor hjemme eller på institusjon.
Når budsjettforhandlingene og tillegget kommer i november, håper vi dette er hensyntatt, slik at vi sammen kan løse utfordringene som finnes i norsk eldreomsorg.
Snart 1 000 000 eldre
I Norge har vi snart en million eldre, og over hundre tusen med en demenslidelse. Vi har 10.000 lårhalsbrudd og like mange slagtilfeller i løpet av et år. Det haster med å gi riktig helsehjelp til riktig tid. Det handler om tidlig innsats gjennom å forebygge fremfor å behandle.
Hvis vi skal lykkes med å bygge en helhetlig ramme rundt fremtidens eldrepolitikk, må vi styrke eldres muligheter til å være sjef i eget liv, hele livet.
Hjemmeboende
Forebygging rettet mot hjemmeboende eldre er et virkemiddel for å forebygge sykdom og fremme god helse. Målet er å øke eldres mulighet til å kunne leve gode og selvstendige liv i eget hjem, så lenge som mulig (Helsedirektoratet.no). Forebyggende hjemmebesøk har eksistert i 20 år, men det finnes knapt forskning og utredning på temaet. Eldre sier selv at de har stor nytteverdi av dette, og at besøkene er viktig for dem (Frøland og Skumsnes,2017).
Forebygging
Livsglede for Eldre mener at forebyggende hjemmebesøk er et av de viktigste virkemidlene vi har for å skape en helhetlig ramme rundt fremtidens eldreomsorg. Forebyggende hjemmebesøk gir den eldre mulighet for å snakke om temaer knyttet til egen aldring, helse og generell livssituasjon. Kommunen kan basert på hjemmebesøket iverksette relevant oppfølging, og informere om aktuelle lokale tilbud for eldre innenfor helse-, kultur-, idrett- og frivillighetsfeltet (Helsedirektoratet.no). Hvis forebyggende hjemmebesøk er et nødvendig og viktig tiltak for å komme inn tidlig og forebygge unødvendig sykdom og forfall i alderdommen, hvorfor får ikke alle eldre et tilbud om dette i dag?
Ansvar
Det er et kommunalt ansvar å fremme helse og forebygge sykdom hos de eldre. Gjennomføringen begrenses mange steder av ressurser og en presset kommuneøkonomi, og da ender man ofte opp med å behandle i stedet for å forebygge. En allerede presset kommuneøkonomi fører til at det ikke er enkelt å gjøre et systematisk godt arbeid på feltet. Forebygging er et samfunnsansvar, og kan ikke være et kommunalt ansvar alene. Våre eldre er vårt felles ansvar som samfunn, og det er ikke viljen til brukere, pårørende eller de ansatte det står på.
Vi trenger derfor en #Omsorgsrevolusjon hvor vi tenker helt nye tanker rundt utviklingen og organiseringen av forebyggende og tidlig innsats rettet mot eldre.
Digitalt verktøy
Kommunene trenger et felles digitalt kartleggingsverktøy som tar for seg alle sider av de eldres liv og tilværelse. Et kartleggingsverktøy som tar for seg helheten i den enkeltes situasjon på bakgrunn av en kartlegging av historie og nåtid – med et mål om å sikre tidlig innsats og forebygging i samarbeid med pårørende, frivilligheten og lokalsamfunnet. Denne måten å jobbe på vil forebygge ensomhet, utsette behovet for kommunale tjenester og skape et kommunalt tilbud som henger sammen og gir større valgfrihet for brukerne. Kommunene vil spare tid og kunne bruke ressurser på en mer fornuftig måte.
Tenke nytt
Vi må tørre å ligge et skritt foran og tenke nytt, slik at vi får mulighet til å forebygge i stedet for å behandle. Vi må endre vår kultur, systemer og strategier på forebyggingsfeltet, slik at våre eldre kan få riktig hjelp til riktig tid.
Tone Bye
Generalsekretær i Stiftelsen Livsglede for Eldre
www.livsgledeforeldre.no