Fra barndommens lærdom til Norges første fylkeseldreombud

Et intervju med Hanne M. Nøding

Intervju av kommunikasjonsleder Stian Depui-Bakke
Stian@livsgledeforeldre.no
Aktuelt / Publisert: 06.09.2024

Hanne M. Nøding (43) fra Holum i Mandal har en solid akademisk bakgrunn med mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og arbeids- og organisasjonspsykologi fra Universitetet i Bergen. Hun har bred erfaring fra interessepolitikk og ulike frivillige organisasjoner, og engasjerer seg sterkt i samfunnsspørsmål. Vi tok en prat for å bli bedre kjent.

Foto: Kommunikasjonsleder Stian Depui-Bakke og fylkeseldreombudet i Agder Hanne M. Nøding.

 

Hvem er Hanne M. Nøding?

Livsglede for Eldre (LFE): Gratulerer så mye med å være Norges første fylkeseldreombud! Vi er nysgjerrige på å høre mer om hvem Hanne Nøding er. Kan du fortelle litt om deg selv?

Hanne M. Nøding: Takk! Jeg er 43 år og kommer opprinnelig fra Holum i Mandal. Jeg har en mastergrad i statsvitenskap fra Universitet i Oslo og en master i arbeids- og organisasjonspsykologi fra Universitetet i Bergen. Jeg flyttet fra Mandal da jeg var 19, og det var fint å komme seg litt ut av boblen og få nye perspektiver. Siden den gang har jeg jobbet mye med interessepolitikk og i ulike frivillige organisasjoner.

LFE: Hadde du hørt om Livsglede for Eldre før du startet som eldreombud?

Hanne M. Nøding: Ja, det hadde jeg. Vi hadde Livsglede for Eldre da jeg satt i bystyret i gamle Mandal, så jeg har kjent til Livsglede for Eldre i mange år og husker godt Livsglede for Eldre helt tilbake fra oppstarten. Jeg har alltid syntes at dere er et utrolig viktig supplement til det offentlige tilbudet. Man ser nå, kanskje mer enn noen gang, at det er behov for organisasjoner som Livsglede for Eldre. Jo mer aktivitet man får, jo mindre pleie trengs, og det er noe vi alle trenger – tilhørighet og mestring.

Jeg kjenner at jeg blir frustrert når mediene stadig bruker sin makt til å fremstille eldre som et problem. Ord er makt. Når man gjentar at eldre er et problem flere ganger, skaper man en negativ oppfatning. I løpet av den korte tiden jeg har vært fylkeseldreombud, har jeg møtt utrolig mange engasjerte og kunnskapsrike eldre. Men mange av dem føler seg nedprioritert, som om de bare er en byrde. Dette er en veldig forenklet og urettferdig fremstilling.

Inspirasjon

LFE: Dette er vi veldig enige i! Kan du fortelle litt om hva som inspirerte deg til å bli Norges første fylkeseldreombud, og hvilke visjoner du har for eldre i Agder?

Hanne M. Nøding: Jeg ble inspirert av min egen oppvekst, spesielt av mine besteforeldre. De var sterke rollemodeller, og jeg lærte tidlig verdien av generasjonsoverføring. Noen av mine beste barndomsminner er fra turer med bestemoren min, som var en sterk kvinne med mye kunnskap. Hun var blant annet den første kvinnen som tok utdanning på Søgne Landbruksskole. Denne kunnskapen og de grunnleggende verdiene hun ga meg, har fulgt meg gjennom livet. Jeg har også en far som er ved god helse og en mor som er langt fremskreden i sin Alzheimer-sykdom. Det gir meg motivasjon å kunne ta fatt på en ny stilling og bidra til å gjøre Agder til et godt sted å bo og leve.

Jeg er opptatt av at eldre skal ha en verdig alderdom fylt med respekt. Hvis du trenger pleie, skal du få verdig pleie. Du skal få aktivitet på sykehjemmet, selv om du har en sykdom, enten det er slag, kreft eller en form for demens. Det er fortsatt et menneske bak sykdommen.

Frivilligheten

LFE: Livsglede for Eldre er opptatt av frivillighet som en viktig ressurs i eldreomsorgen. Hvordan ser du for deg at frivilligheten kan spille en enda større rolle?

Hanne M. Nøding: Frivilligheten vil være helt avgjørende i årene fremover. Det er noen utfordringer med for få hender i helsetjenestene, og da kan frivilligheten bli en viktig ressurs. Jeg tror det er viktig å tydeliggjøre grensene for hva frivillige kan gjøre, og hva som er det offentliges ansvar. Vi må også styrke rammene rundt frivilligheten, slik at de kan utføre sitt arbeid på best mulig måte. Det er viktig at frivillige organisasjoner kjenner hverandre og samarbeider, slik at vi sammen kan møte utfordringene i eldreomsorgen.

LFE: Generasjonsmøter mellom unge og eldre kan skape stor verdi for begge grupper. Hvordan kan fylkeseldreombudet bidra til å fremme slike møter i Agder?

Hanne M. Nøding: Jeg tror at en helhetlig tilnærming, der eldre kan hjelpe de unge og omvendt, er avgjørende. Vi ser at utenforskapet blant unge er økende, og her kan eldre med sin livserfaring spille en viktig rolle. Jeg vil jobbe for at vi får til flere generasjonsmøter, hvor eldre kan være rollemodeller og samtalepartnere for unge. Samtidig kan unge bidra med praktiske ting som for eksempel teknologihjelp. Samarbeid med utdanningsinstitusjoner kan også være en vei å gå for å skape slike generasjonsmøter. Tenk om du da kunne hatt en perle-bestemor eller en perle-bestefar. De kan være rollemodeller og gode samtalepartnere som du bare kan komme inn til og ta en kopp kaffe med uten å måtte prestere.

Personsentrert omsorg

LFE: Livsglede for Eldre jobber mye med personsentrert omsorg, der den enkeltes behov og ønsker står i fokus. Hvordan kan ditt ombud bidra til å sikre at eldre får en mer personsentrert omsorg i samfunnet, og hvilke endringer mener du trengs?

Hanne M. Nøding: Det er et omfattende spørsmål. Innenfor personsentrert omsorg, spesielt innen demensomsorgen, må vi først og fremst styrke kompetansen blant helsepersonell, særlig når det gjelder brukermedvirkning og pårørendemedvirkning. Selv om en person er på sykehjem, skal de ha rett til å medvirke i egen hverdag. Små tiltak, som å la beboere være med å smøre mat i stedet for bare å få den servert, kan gjøre en stor forskjell. Dessverre ser vi ofte at medvirkning blir nedprioritert.

LFE: Ja, pårørende har også en rolle her?

Hanne M. Nøding: Absolutt. Flere pårørende må bli bevisste på sine rettigheter og muligheter til å kreve tilpasset omsorg for sine nærmeste. Mange opplever at aktivitetsplaner ikke eksisterer, eller at det tar lang tid å få dem på plass. Jeg planlegger å besøke alle sykehjem i regionen for å kartlegge hvordan de håndterer beboernes behov, og hvordan de ansatte kan bidra til en aktiv og verdig hverdag.

Utfordringer i Agder

LFE: Hva ser du som de største utfordringene for eldre i Agder i dag, og hvordan kan fylkeseldreombudet jobbe for å sikre at eldre får den omsorgen og de tjenestene de trenger?

Hanne M. Nøding: Jeg er bekymret over at vi blir færre hender i eldreomsorgen. Jeg tror vi må tenke nytt og finne ut hvordan vi kan drive en god og verdig eldreomsorg. Det er viktig å si at alle de ansatte på sykehjemmene i dag, og de som jobber med hjemmetjenestene, gjør så godt de kan ut fra de betingelsene de har.

Kommunene må tørre å tenke forebygging og slippe frivilligheten inn. De må faktisk bare gjøre det, men frivilligheten skal ikke inn og gjøre kommunens oppgaver. Derfor må vi tydelig differensiere hva som er kommunens oppgave, og hva de frivillige skal gjøre. Slik det er nå, ser jeg at kommunene løper i et hamsterhjul og blir nesten handlingslammet, fordi det hele tiden dreier seg om økonomi. Men det er et paradoks at det er dyrere å reparere enn å forebygge. Man må tørre å ta den kostnaden for å frigjøre ressurser, selv om det ikke vises på budsjettet med en gang.

Et eksempel er når jeg hører at dagtilbud legges ned fordi de ikke har nok deltakere. Hvis du er 94 år og bor hjemme, men ikke har noen diagnose, får du ikke lov til å komme, fordi du ikke har et vedtak. Paradokset er at denne ene dagen kan være så viktig at den kan forhindre at personen kommer tidligere inn på sykehjem.

En annen bekymring er vold mot eldre. Røde Kors har rapportert om tilfeller der frivillige har sett vold mot eldre. Det er mange utfordringer å ta tak i.

Så er det reformen «Bo trygt hjemme.» Den har utfordringer knyttet til seg, selv om intensjonene er gode. Men hva med mobilitet? Vi skal være by og land hånd i hånd. Hvis du bor litt utenfor sentrum og mister sertifikatet, ikke nødvendigvis fordi du har demens, men som en del av alderdommen med lavere reaksjonsevne, kan det ikke være slik at du må selge hjemmet ditt og ta opp flere millioner i lån for å bo i en nyoppusset leilighet i byen for å kunne være mobil. Hvis du er en del av et ektepar der den ene havner på sykehjem, kan den andre plutselig havne i en økonomisk uføre. Det er heller ikke verdig.



LFE:
Et sterkt samarbeid med kommuner og andre aktører er viktig for å sikre gode tjenester for eldre. Hvordan ser du på samarbeidet med kommunene i Agder, og hvordan vil du jobbe for å forbedre dialogen mellom eldre, ombudet og lokale myndigheter?

Hanne M. Nøding: Jeg er så heldig at mitt mandat tydelig sier at jeg skal ha en dialog med alle de 25 eldrerådene vi har i kommunene. Det er selvfølgelig opp til hvert enkelt eldreråd om de ønsker denne dialogen. Jeg er opptatt av å komme ut i kommunene, treffe lokale organisasjoner, kommuner, sykehjem, ildsjeler og eldre som kan belyse situasjonen i hver enkelt kommune. Jeg vil også samle eksempler på steder hvor vi må gripe fatt i ting og forsøke å få til endringer, men jeg er også opptatt av å fremheve de gode eksemplene. Det foregår ekstremt mye bra der ute, men det er klart, det har ikke samme nyhetsverdien.

Man får ikke like mange klikk for å høre om alt det positive som skjer. Det er dette jeg mener når jeg sier at medienes makt burde brukes til å løfte frem mer av de ressursbaserte tilbudene som finnes. Hvis man går sammen, kan man kreve at vi må slutte å definere eldre som et problem. Hvis eldre hadde streiket en uke i Norge, det vil si ikke passet syke barnebarn, ikke gjort noe frivillig arbeid, men bare sagt: «Nå skal vi bare tenke på oss selv,» så ville samfunnet stoppet opp. Jeg setter det litt på spissen, men det illustrerer poenget.

LFE: Livsglede for Eldre ser på frivillighet som en viktig faktor for å skape livsglede hos eldre. Hvordan kan vi som organisasjon støtte ditt arbeid, og hvordan ser du for deg at vi sammen kan utvikle nye frivillighetsprosjekter som er til glede for eldre?

Hanne M. Nøding: De frivillige organisasjonene må begynne å snakke sammen og bli kjent utover bare navn. Derfor håper jeg å kunne være et bindeledd og se hvordan vi kan jobbe sammen i stedet for at alle skal konkurrere om de samme ressursene.

Synlig for de eldre

LFE: Informasjon og veiledning til eldre er en sentral del av ditt mandat. Hvordan planlegger du å spre informasjon om eldres rettigheter og livssituasjon, og hvilke kanaler tror du vil være mest effektive for å nå ut til de eldre i Agder?

Hanne M. Nøding: Nå har jeg, først og fremst sammen med mine fantastiske kolleger på kommunikasjon, utarbeidet en flyer. Den er ganske generell og har nå blitt sendt ut i 15 000 eksemplarer til kommunene. Målgruppen her representerer 60 000 eldre i Agder. Vi har prøvd å nå dem gjennom fysisk materiell, og vi bruker også lokalaviser, siden mange eldre leser den lokale avisen. I tillegg handler det om å være ute og besøke folk for å få dem til å vite at jeg finnes.

Jeg må også, basert på hvilke spørsmål jeg får, informere og rapportere til fylkestinget. Jeg har jevnlig dialog med politisk ledelse i fylket og har kontakt med flere stortingspolitikere innenfor eldreområdet. Jeg ønsker også å få det nasjonale eldreombudet tilbake. Skal vi lykkes med de utfordringene vi har, må vi ha en aktør som ser det store bildet. Lokale forhold blir påvirket av det som skjer nasjonalt.

Utfordringer i eldreomsorgen

LFE: Hva ser du som den største utfordringen for eldreomsorgen i dag, og hvordan kan du som fylkeseldreombud jobbe for å sikre at eldre får den omsorgen og de tjenestene de trenger?

Hanne M. Nøding: En av de største utfordringene er å sikre nok hender i omsorgen. Det er også viktig å forebygge fremfor å reparere, for eksempel ved å hindre fallulykker blant eldre. Jeg tror vi må tenke nytt og være åpne for å inkludere frivilligheten i større grad. Vi må også sørge for at de ansatte i eldreomsorgen har den nødvendige kompetansen og at de får mulighet til å utføre arbeidet sitt på en verdig måte.

Samarbeid med frivillige organisasjoner

LFE: Til slutt, hvordan ser du på samarbeidet med Livsglede for Eldre og andre frivillige organisasjoner?

Hanne M. Nøding: Jeg ønsker at de frivillige organisasjonene skal begynne å snakke mer sammen og bli kjent med hverandre utover bare navn. Jeg vil gjerne være et bindeledd mellom dere, slik at vi sammen kan søke om midler og utvikle felles prosjekter. Jeg tror at samarbeid og felles prosjekter er nøkkelen til å møte fremtidens utfordringer i eldreomsorgen. Vi må se på hvordan vi kan jobbe sammen på tvers av organisasjoner for å oppnå best mulig resultater.


LFE:
Tusen takk for praten, Hanne! Vi ser frem til å følge ditt arbeid som fylkeseldreombud.

Hanne M. Nøding: Takk selv! Jeg ser frem til å samarbeide med dere og andre aktører for å skape en bedre hverdag for de eldre i Agder.