Et av livsgledekriteriene til Livsgledehjem er å legge til rette for en hyggelig ramme rundt måltidene. Ørland sykehjem fikk innovasjonsmidler fra Fylkesmannen til ernæringsprosjekt i 2018, og midlene ble videreført til arbeidet i 2019. Her er rapporten som beskriver bakgrunnen for prosjektet, tiltakene som har blitt gjennomført og erfaringer de har hatt. Vi synes dette er et fantastisk stykke arbeid, og deler her rapporten fra arbeidet som Ørland sykehjem har gjort.
Bakgrunn for prosjektet
- Virksomheten skal legge til rette for å skape en hyggelig ramme rundt måltidene ( livsgledekriterium 7).
- I Leve hele livet-reformen er mat og måltider en av fem innsatsområder.
- Beboerne i sykehjemmet ønsker større medvirkning/påvirkning i menyvalg.
- Beboere og ansatte er opptatte av ferske matvarer fra lokalmiljøet.
- Avdekke og kartlegge den enkelte brukers behov og utfordringer rundt ernæring.
- Forebygge underernæring.
- Fokus på sammenheng mellom ernæring og den enkeltes fysiske, samt psykiske helse.
Mål kort sikt:
- Næringsrik mat fra lokale aktører.
- Måltidsendring: middag fra kl 15.30 og kveldsmat fra kl 19.30.
- Kompetanseheving.
- Prosedyre for hyggelige måltider implementert i ansattegruppa.
- Endret praksis blant beboere, pårørende og ansatte.
Mål på lengre sikt:
- God ernæringspraksis.
Tiltak som er gjennomført
- Bruk av kortreist mat (fisk fra Grande og egg fra Hovde, eget parsell på Austrått, egen kjøkkenhage på sykehjemmet).
- Endring av tidspunkt på middag (kl. 16.00) og kveldsmat.
- Utarbeidet kartleggingsverktøy.
- Utarbeidet kostholdsplaner/tiltaksplaner til den enkelte beboer ved behov.
- Fått årstidene inn gjennom tiltak innen livsglede, aktivitør tar mye ansvar. Eksempel; bakedager, turdager, quiz med kveldsmat, vaffelsteking på avdelingene for matlukt.
- Ansatte sendes på kurs.
- Kokk på avdelingene for å sikre medvirkning hos beboere/pasienter.
- Besøk av Matgledekorpset.
- Arbeid med konsistenstilpasset mat.
Besøk av Matkorpset
Erfaringer etter Matgledekorpset
- Bidratt til at både institusjonskjøkken og avdelingene har økt fokus på måltider, samt at både individuelle og felles hensyn blir enda bedre ivaretatt.
- Det er kjøpt inn former for å anrette konsistenstilpasset mat på en bedre måte. Avdelingene har gitt tilbakemelding på at både beboerne, pårørende og ansatte setter stor pris på at konsistensbasert mat ser mer delikat ut enn tidligere.
- Personalet på Institusjonskjøkkenet viderefører arbeidet med bevisstgjøring av trivsel rundt måltidene ved å ha større fokus på presentasjon og servering av maten. De tar med seg ordene fra kokk Inge Johnsen; Kokkens ansvar er fra produksjon av maten til den ligger i munnen til gjesten.
- Etter tips fra Inge Johnsen vil det bli ordnet en kurv; kjøkkenapotek (urter og krydder) til anretning av maten på både Kløverstua kantine og i avdelingene. Planen er å bruke urter og krydder fra egen hage.
- Etter inspirasjon fra matgledekorpset har personalet på korttidsavdelingen gått til innkjøp av serveringsboller. Flere av pasientene forsyner seg selv, og de hjelper gjerne hverandre. Dette har skapt en enda bedre trivsel rundt måltidene.
Erfaringer fra prosjektet
- Måltidsendringene har ført til mer ro og hygge rundt måltidene, samt at måltidene har blitt en av de største
trivselsaktivitetene i løpet av dagen. I forbindelse med matsituasjonen skapes det gode samtaler om både
mattradisjoner, og mange andre temaer blir også trukket frem. - Vi skiller på hverdag og helg. På søndager blir bordene dekket med både duker, blomster, og “finserviset” blir tatt frem. Hverdagsmåltidene byr gode opplevelser.
- Både pleiere og kjøkkenpersonell prøver å inspirere hverandre med nytenking, samt å ta vare på gamle tradisjoner og tilpasser meny til årstider og tradisjoner.
- Kokk på pleieavdelingene er satt i system, og institusjonskjøkkenet jobber for å øke tilstedeværelsen enda mer av kokk på avdelingene.
Veien videre
- Kjøkkenet skal holde 4 interne kurs årlig for pleierne med tema næringsrike og innbydende måltider
og anretning av mat.- Selv om det har blitt et større fokus på hvordan maten presenteres til beboere, er dette noe
som må gjentas kontinuerlig for at alle ansatte skal jobbe med å forbedre seg på dette
området.
- Selv om det har blitt et større fokus på hvordan maten presenteres til beboere, er dette noe
- Interkontroll: I og med at institusjonskjøkkenet har ansvar for produksjon av maten og hvordan den
blir anrettet til pasienten, skal det utarbeides en prosedyre som beskriver dette. Det er derfor
bestemt at kjøkkensjef tar uanmeldte tilsyn på avdelingene. - Ansatte opplever at det komme flere pasienter/beboere med overvekt og fedme. Kjøkkenet skal til å
utvikle et bedre tilbud for overvektige beboere på sykehjemmet. Dette er allerede lagt inn i årshjulet.
Tusen takk til Ørland kommune for at vi fikk dele denne rapporten