Statsstøtten på 9,5 millioner til Livsglede for Eldre ble videreført, og vi vil fortsette vårt viktige arbeid med å endre eldreomsorgen i Norge.

Skuffelse

Regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt frem i dag. Dessverre var bevilgningen til eldreomsorgen en skuffelse. Kommuneøkonomien fikk ikke det nødvendige løftet som trengs for å utvikle og organisere eldreomsorgen for å møte fremtidens behov.

Trenger et løft

Vi er snart 1 million eldre. Med tanke på den økte andelen eldre med demens fremover, er det en skuffelse at det ikke er tatt hensyn til at kommunene trenger flere midler til å drifte sykehjemmene, opprette nye dagplasser eller til å satse på forebyggende tiltak rettet mot eldre. Vi trenger et løft på hjelpemiddel- og velferdsteknologifeltet. Her var heller ikke de eldre prioritert.

Økende folkehelseproblem

Under koronaen var det de hjemmeboende eldre med en demenslidelse som slet mest. Livsglede for Eldre kan heller ikke se at statsbudsjettet inneholder nødvendige satsinger for å forebygge ensomhet og isolasjon blant eldre, som også er et økende folkehelseproblem.

Livsglede for Eldre

Regjeringen kunne ha gjort et lite løft i budsjettet, men et stort løft for landets eldre, ved å øke budsjettrammen til Livsglede for Eldre, som jobber sammen med kommunene for å rigge eldreomsorgen for fremtiden.

 

– Vi trenger en #omsorgsrevolusjon, sier generalsekretær i Livsglede for Eldre, Tone Bye

 

Budsjettdokumentene omtaler Livsglede for Eldre slik:

Stiftelsen Livsglede for Eldre har siden 2013 drevet en nasjonal sertifiseringsordning av Livsgledehjem. Formålet med ordningen er å styrke den aktive omsorgen og ivareta brukernes sosiale og kulturelle behov. Tiltaket skal bidra til at alle sykehjem som ønsker det får opplæring, støtte og veiledning til å sette aktiviteter og gode opplevelser for den enkelte sykehjemsbeboer i system. Det er lagt opp til en gradvis spredning av tilbudet. Evalueringen fra høsten 2019 viser at ordningen bidrar til økt livsglede, men årsakssammenhengen er noe uklar. Ved utgangen av 2020 var det totalt 110 sertifiserte sykehjem, seks færre enn året før. Antall nysertifiserte sykehjem gikk fra 25 til åtte i samme periode. Bevilgningen i 2021 var totalt 9,5 mill. kroner. Bevilgningen foreslås videreført i 2022. Tiltaket inngår i Leve hele livet og Kompetanseløft 2025.