Nå lanserer regjeringen en ny strategi, som skal bidra til bedre kosthold og gode måltidsopplevelser hos eldre som bor på sykehjem og eldre som mottar hjemmetjenester.
Et av tiltakene som nevnes er Livsglede for Eldre og livsgledesertifiseringen ( side 31 i pdf) .
Strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester (pdf): https://www.regjeringen.no/…/5672…/ernaringsstrategi.pdf
Nasjonal oversikt
Til tross for flere enkeltstudier, finnes det i dag ingen nasjonal oversikt over eldres kosthold. Regjeringen vil derfor be Helsedirektoratet om å kartlegge hva slags mattilbud de eldre har og hvordan sykehjem og hjemmetjenesten følger opp eldres ernæringsstatus. Dette vil gi oss nyttig kunnskap som gjør det mulig å komme med målrettede tiltak.
Når eldre går ned i vekt blir helsen og livskvaliteten ofte dårligere, og de får enda større behov for helse- og omsorgstjenester. Alle er tjent med at vi snur denne utviklingen, sier Bent Høie.
Personsentrert tilnærming
Hva som er viktig for den enkelte, skal være utgangspunktet i helse- og omsorgstjenesten, også i mat- og ernæringsarbeidet. En personsentrert tilnærming innebærer å se hele mennesket, la den enkelte få bruke sine ressurser og ivareta bredden av den enkeltes behov, inkludert fysiologiske, psykologiske, sosiale, kulturelle og religiøse behov for mat og måltider. Den enkeltes ønsker og behov må kartlegges og danne rammen for et godt og tilpasset mattilbud.
Kilde.https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-ernaringsstrategi2/id2847774/
Livsgledemat
2021 er livsgledefokuset mat og måltid; #Livsgledemat. Dette er i tråd med både kvalitetsforskriften, eldrereformen Leve hele livet. Les mer om Livsgledemat på vår egen nettside: https://livsgledeforeldre.no/livsgledemat/