Hva er Livsgledesamarbeid?

Gjennom Livsgledesamarbeid kan man velge mellom to retninger:

Samskapelse og levende lokalsamfunn

Dette konseptet hjelper kommunen med å strukturere og koordinere frivillighet, slik at sårbare eldre i lokalsamfunnet får økt livsglede og meningsfulle dager. Gjennom felles innsats skapes trygge og sosiale arenaer hvor eldre kan delta i aktiviteter som gir trivsel og tilhørighet. Målet er at hele lokalsamfunnet, på tvers av generasjoner, bidrar til å inkludere eldre i sitt nærmiljø og skape fellesskap.

Aktivitet og fellesskap

Dette konseptet fokuserer på å organisere frivilligheten for å skape mer livsglede og meningsfulle dager for eldre på sykehjem. Gjennom satsing på ett eller flere fokusområder forbedres kvaliteten på psykososiale behov, i tråd med helselovgivningen. Fokusområdene legger til rette for at beboere, ansatte og frivillige kan delta i aktiviteter som er både aktive, sosiale og meningsfulle.


Hei, Har du lyst å vite mer om Livsgledesamarbeid?

Skriv inn e-posten din og trykk send, så får du informasjonen i innboksen! 📩

    E-post:

    ABC for god psykisk helse

    Det teoretiske rammeverket for Livsgledesamarbeid er knyttet til ABC for god psykisk helse. Teorien fremmer å gjøre noe aktivt, gjøre noe sammen og gjøre noe meningsfylt, og skal ha fokus på å fremme god psykisk helse. Livsgledesamarbeid er i tråd med ABC for god psykisk helse på flere måter. Ved å delta i Livsgledesamarbeid, tar man aktivt del i å redusere ensomhet blant eldre og fremme sosial inkludering. Handlingen med å engasjere seg og støtte eldre gjennom ulike aktiviteter bidrar til egen følelse av formål og betydning for andre. Som en del av Livsgledesamarbeid blir man en del av et fellesskap som jobber mot et felles mål. Dette fellesskapet kan bidra til å styrke følelse av tilhørighet og samhandling med andre mennesker, både jevnaldrende og eldre.

    Les mer om ABC for god psykisk helse her: ABC for god psykisk helse

    Samskapelse og levende lokalsamfunn

    Med konseptet Livsgledesamarbeid – samskapelse for levende lokalsamfunn, ønsker Livsglede for Eldre å løfte frem den gode jobben som gjøres på tvers av sektorer, av frivilligheten og det lokale næringslivet for at de eldre få oppleve mer livsglede og fortsatt kjenne på tilhørighet i lokalsamfunnet, selv om de har fått en hverdag med hjelpebehov. Livsglede for Eldre skal bidra til mer livsglede for eldre i deres lokalsamfunn. For å muliggjøre dette, er det viktig at ansatte, pårørende, medlemmer i ulike frivillige lag og organisasjoner og det lokale næringslivet kjenner til hva som finnes av aktiviteter og møteplasser, men også får høre om behov og ønsker for at både hjemmeboende eldre og de som bor på sykehjem og omsorgsboliger får anledning til å delta.

    Livsglede for Eldre ønsker med konseptet Livsgledesamarbeid – samskapelse for levende lokalsamfunn å synliggjøre alle tilbud som finnes i kommunen og innsatsen som legges ned for denne målgruppen, samtidig som man ønsker å mobilisere til enda mer aktivitet og møteplasser.

    Hvordan sette i gang?

    Synes du dette høres spennende ut? Ønsker du i enda større grad et mer levende lokalsamfunn som skaper livsglede for eldre i kommunen din? Vi vil gjerne være med å bidra til dette. Book et informasjonsmøte med oss under for mer informasjon. Vi gleder oss til å treffe dere.

    Samarbeidstorget
     

    Vi retter oss mot virksomheter og møteplasser for sårbare eldre som ønsker frivillig innsats, lokale lag og foreninger som kan tilby frivillighet, og barnehager og skoler som ønsker å delta i generasjonsmøter. Også pårørende, eldre, innbyggere og lokalt næringsliv som ønsker å bidra til økt aktivitet og livsglede, inngår i målgruppen.

    Målet er å fremme samarbeid på tvers av sektorer, næringsliv, frivillighet og kommune for å mobilisere flere til frivillig innsats og generasjonsmøter for eldre. Dette vil bidra til et helsefremmende og inkluderende lokalsamfunn hvor alle involverte kan oppleve økt livsglede og sosial tilhørighet.

    Gjennom samarbeidstorget vil frivillige, offentlige virksomheter, næringsliv og innbyggere møtes for å skape samarbeid. Samarbeidstorget resulterer i konkrete avtaler og et nettverk, noe som vil styrke lokalsamfunnet. Avtalene klargjør aktiviteter, arrangementer og deres hyppighet.

    Aktivitet og felleskap

    Aktivitet og Felleskap er et konsept fra Livsglede for Eldre som skal bidra til å organisere frivilligheten, for å øke ressursene til å skape livsglede og meningsfulle dager for eldre på sykehjem. Konseptet gir økt kvalitet på psykososiale behov gjennom at sykehjemmet satser på et eller flere av fokusområdene for Aktivitet og Felleskap. Fokusområdene bidrar til oppfylling av helselovgivningen, og skaper samtidig muligheter for at både beboere, ansatte og frivillige kan gjøre noe aktivt, gjøre noe sammen og gjøre noe meningsfullt.  

    Hvordan sette i gang?

    Synes du dette konseptet høres spennende ut? Ønsker din kommune å få flere frivillige ressurser inn på sykehjemmet for å øke aktivitetene rundt de psykosiale behovene til beboerne? Vi vil gjerne bidra til dette sammen med dere. Har du lyst å komme i gang, eller få mer informasjon om Aktivitet og Felleskap? Book et infomøte med oss under!

    Samarbeidstorget
    Livsglede for Eldre skal med dette konseptet bidra til å organisere frivilligheten og gi økt frivillig deltagelse inn mot sykehjem. Dette gjør vi ved å arrangere og gjennomfører samarbeidstorget. Dit blir frivilligheten, lokale lag og foreninger, næringslivet, barnehager, skoler, sykehjem, dagsenter, omsorgsboliger, innbyggertorg, kulturskole, bibliotek og alle innbyggere i kommunen invitert.  

    På samarbeidstorget vil man få anledning til å tilby, men også ønske seg aktiviteter, arrangementer, kurs, lokaler etc. og deretter inngå samarbeidsavtaler.

    Målsetningen med samarbeidstorget er å legge til rette for mer samarbeid og ikke minst vise frem alle tilbudene som finnes og mobilisere til enda flere møteplasser og aktiviteter på sykehjem.  

    Fokusområder

    Livsglede for Eldre skal med dette konseptet bidra til økt kvalitet på psykososiale behov gjennom satsing på et eller flere av fokusområdene for Aktivitet og Felleskap. Sykehjemmet kan velge mellom de åtte fokusområdene for Aktivitet og Felleskap, og velger selv hvor mange fokusområder de ønsker å jobbe med. Sykehjemmet velger selv om de ønsker å benytte seg av tilgjengelige verktøy.
     

    LFE tilbyr verktøykasser basert på fokusområdene til ansatte og frivillige som inneholder nyttig verktøy. 

    Samarbeid

    Samarbeid med skoler, barnehager, frivillige og organisasjoner.

    Frisk luft

    Beboerne får tilbud om frisk luft. 

    Dyr

    Beboere som ønsker har kontakt med dyr.

    Hobby og fritid

    Beboere får opprettholde sine hobbyer og fritidssysler.

    Musikk og kultur

    Musikk, kultur og ivaretagelse av sine åndelige behov.

    Mat og måltider

    Å skape ro og en hyggelig ramme rundt måltider.

    Pårørende

    Pårørende får god informasjon og mulighet for medvirkning i livsgledearbeidet.

    Årstider

    Trekke årstidene inn som en naturlig del av hverdagen.

    ABC Livet ut

    ABC Livet ut

    Livsglede for eldre jobber bevisst med ABC og lager generasjonsmøter med ABC som grunnlag. De har også utviklet et arbeidshefte i skoler, som er blitt veldig populært. Siri Bjerkan er rådgiver og pådriver. ABC-aktiviteter Vi har jo på sett og vis drevet med...