rygerkongen

Så har Livsglede for Eldre Strand gjennomført båttur nummer to dette året. Og for en båttur det ble! Denne gangen med en «ny» båttype, en hurtiggående båt, men likevel godt tilrettelagt for gjestene lokalforeningen hadde med seg. Målgruppa denne gangen var også endret. Nå var invitasjonen om båttur spesielt rettet mot spreke seniorer som stort sett klarer seg ved egen hjelp, men også beboerne ved våre Bo- og aktivitetssentra var godt representert. En god miks altså.

Blikkstille sjø
Forutsetningene for en vellykka tur var altså gode da 120 reiseglade strandbuer gikk om bord i «Rygerkongen» på Tau. Og med blikkstille sjø og sol fra klar himmel ble det en fantastisk tur. Guiden, Jan, hadde som alltid forberedt seg godt og gjestene fikk høre om stedene vi passerte og historier knyttet til disse. Av folkeslaget «Ryger» kommer navnet Rogaland og Ryfylke. Nabokommunen til Strand i nord, Hjelmeland, er nest størst i Rogaland når det gjelder areal. Her fikk gjestene høre om både lokalt næringsliv og kjente personer. De passerte under Randøybrua som ble åpnet av kong Olav V i 1976, i tillegg til Ombo, nest største øy i Rogaland og i dag delt mellom to kommuner, Finnøy og Hjelmeland. Øya blir også kalt «Madagaskar» av enkelte hjelmelandsbuer. Deretter passerte de også Jøsenfjorden med Førrebotnen innerst i fjorden, kjent fra krigen og motstandskampen.

Historieferd
Etter hvert passerte de Jelsa i Suldal kommune som lenge var en av de store kommunene i Ryfylke. Jelsa hadde sin storhetstid under seilskutetida med stor trelasthandel med andre land i Europa. Stedet har også en flott kirkebygning med altertavle og prekestol laget av de samme håndverkerne som bygde tilsvarende både i Årdal og på Tau. Her bodde også mektige Torstein av Hebnes, en av kong Håkon Håkonsson fremste og mektigste rådgivere. Han bar kongens segl eller merke i krig, herav tittelen «merkesmann». Videre innover i Sandsfjorden passerte de Norsk Stein, et av Europas største bergverk og største arbeidsplassen i Suldal kommune. Fjellmasser blir sprengt, knust og vasket og senere brukt til skinnepukk, kaianlegg, moloer og demninger. De passerte deretter videre under den nye Sandsfjordbrua med et bruspenn på 290 meter og en samla lengde på 580 meter, seilingshøyden er på 73 meter, så båten hadde god plass til å passere under brua.

Mat må man ha
Målet for turen var «strandstaden» Sand med Ryfylke fjordhotell. Her fikk alle servert kjempeflott middag med oksesteik, fromasj og kaffe. Sandsbuen Gaute Nilsen fortalte om strandstaden Sand og personer knyttet til plassen. Suldal er en av Norges største kraftkommuner fikk de også vite.

Retur
På returen tilbake til Tau og strandalandet kunne båtgjestene til fulle nyte den flott Ryfylkenaturen. På nordsida av øya Ombo fikk man vite at oljeplattformen Aleksander Kielland, som havarerte i Nordsjøen, var senket, sammen med den gamle fjordabåten Fjordrott. De passerte Stjernarøyene og videre øykommunen Finnøy med sine 15 bebodde øyer. Her finnes også fastlandsforbindelse via tunnel til Stavanger. Finnøy er også kjent for sin store tomatproduksjon. Etter vel 4 timer kom båten til Tau med en fornøyd reisegjeng. Tilbakemeldingene om turen har vært svært gode og de fleste sier: «Det blir vel tur neste år også?»

Lokalforeningen Livsglede for Eldre Strand sender en stor takk til mannskapet på «Rygerkongen» for en flott tur. De ønsker også å takke betjeningen på Ryfylke fjordhotell for god mat og god service. Takk til guiden vår Jan for mye flott info. Og ikke minst, takk til turdeltakerne for turen. Ledsagerne storkoste seg!