Ramsvig Handelsstad – litt av en perle

Å dra på båttur i Ryfylkefjordene er en livsgledeaktivitet som appellerer til mange eldre. Slik tolker i hvert fall vi i Livsglede for Eldre Strand det når 120 strandbuer kaster seg over telefonen for å rekke påmeldingen som varer 2 timer en kveldsstund. Det er helt opplagt hektisk hos våre to telefonvakter disse kveldstimene. Resultatet blir flott oppsatte passasjerlister som så kan brukes både ved ombordstigning og som dokumentasjon hos kapteinen på hurtigbåten «Rygerkongen» som også dette året tok oss med ut på tur.

Spennende rute
Og med det flott forsommerværet som har herjet Vestlandet hele mai måned, så måtte jo turen bli en suksess. Også i år var det Jan fra lokalforeningen som hadde tatt på seg ansvaret med å være turguide. Sammen med «båtturgeneral» Alv hadde de lagt opp en spennende rute for turdeltakerne. Etter starten fra Tau gamle kai satte vi kursen mot nordfylket og Nedstrandlandet. Vi passerte flere av øyene i Finnøy kommune, kjent som bl.a. «tomatkommunen». Fogn, Judaberg, Halsnøy, Eidsund, Nord-Hidle og Helgøy er kjente båtanløpsplasser i Ryfylke. Guiden vår tok oss med på flere «navnevandringer» som f.eks. opphavet til navnet Ryfylke, eller Rygjafylket som betyr folket som dyrker rug.

Vi passerte Nedstrand som på 1600-tallet var «byen» i Ryfylke med eget tollsted. Stedet har i dag Norges eldste bevarte tollbod. I dag har Nedstrand ca 950 innbyggere og er bl.a. kjent for Tveit videregående skole med studielinjer som naturbruk, anleggsgartner og hovslagerlinje.

Litt lenger inne møter vi Vatsfjorden der Raunes ligger ved innseilingen. Stedet var tidligere kjent for bygging av noen av verdens største oljeplattformer i betong. I dag gir stedet plass for en bedrift som driver med opphogging av oljeplattformer. I Vats finner vi også bedriften Hatteland Elektronics med 250 ansatte som leverer elektriske komponenter over hele verden.

Turdeltakerne fikk også høre om stedene Vikedal og Sandeid som i dag er deler av Vindafjord kommune. Vikedal er bl.a. kjent for sin lakseelv og som festivalbygd, der den årlige Rootsfestivalen går av stabelen.

 

Fiskesuppe på menyen
Etter besøket i nordfylket, satte «Rygerkongen» kursen sørover igjen og til en sjelden perle i Stjernarøyene, nemlig handelsstedet Ramsvig. Stedets historie går tilbake til 1787 da danskekongen Christian den 7 gav stedet status som handelssted og gjestgiveri.

Stedet har de siste 15 -20 årene blitt renovert og framstår i dag som et moderne overnattingssted med egen restaurant, bakeri og kunstgalleriet «Perlemorstrand». Til tross for renoveringen, har stedet beholdt sin opprinnelige stil og sjarm.

Her hadde vi en god times stopp der vi fikk servert stedets fiskesuppe med eplekake som dessert på kaikanten og innomhus for de som foretrakk dette. Veggene inne var prydet med kunstverk av stavangerkunstneren Kjell Pahr-Iversen. Vertinnen på Ramsvig fortalte oss også om stedets historie.

Etter oppholdet på Ramsvig var det bare å sette kursen hjemover til Tau og strandalandet. Etter tilbakemeldingene å dømme, så er det bare å begynne planleggingen av neste års båttur.

Takk til mannskapet på «Rygerkongen» for en fantastisk båttur i vakre Ryfylke!

Tekst og foto: Edvard Tungland